Sunday, November 21, 2010

semakin tua semakin mahal

' semakin tua semakin mahal ' . statement bukan ditujukan kepada golongan andartu mahupun andartuah. statement dipost khas untuk semua makluk didunia tak kira sex female or male. semua termasuk yah. yes kamu, termasuk juga :-)

as far as we concern . ok ayat macam nak buat presentation. hidup makin hari makin tua. tak perlu tunggu year by year to come over in our life. every minute is worth and it's priceless. dan setiap apa yg kita jumpa is experience. experience is the best teacher ! experience teach us wonderful thing happen around us. it make we realize on what level we are. experience teach us how we going to handle and manage it. experience buat kita kebal dengan hidup and yet experience buat kita malu, no doubt. hey we are human, we have go thorough a lot in our life. we meets different people with different attitude, the way of life and thought, different religion and belief  so forth. whether upset or not, experience make human become expensive !! don't you realize about it ?

manusia jadi semakin mahal. waii? yerla, dah harga barang makin naik, so manusia pun jadi mahal. betul tak ? they are interrelated between economy and life. when government announce that sugar price will be increase by 20sen starting tomorrow (alaaa 20sen je..pun) then besok hari nya  bila lepak je kedai mamak harga teh tarik also will be increase. macam la bancuh 1 glass teh tarik , mamak tu kena taruk 1kilo gula. ye tak ? nampak sangat mamak tu capitalist ! itu kesah lepak kedai mamak. teh tarik manis penggalak penyakit diabetic tu pun harga dah nak sampai macam coffee Starbuck. baik lepak Starbuck kan...

kesah umur manusia dengan brand pulak. tak kesah lah brand apa pun. semakin manusia tua maka semakin mahai lah perbelanjaan harian manusia tersebut. acceptable tak hypothesis ? if we flashback our life starting we kids till now. time kecik-kecik layan baju jenama KIKO tak pun Ladybird. bila masuk sekolah rendah, nak p sekolah nak beg Swan. time sekolah rendah tak berapa kenai sangat jenama-jenama famous. apa ayah beli pakai je. tapi, bila masuk je sekolah menengah, kita start jadi very demanding person. kasut sekolah mau pakai kasut nike. same goes with beg, nak dress-up ala sporty-sporty girl so harus pakai beg berjenama sporty juga. Adidas,Nike, Radioactive, Converse tu  harus ada dalam collection peribadi. lepas level SPM, time untuk study dekat unibersiti. hahh, time ni lagi independent kan. tak payah pakai uniform sekolah. pergi class melaram abis (sorry, aku tak melaram pergi class. reason ? selalu bangun lambat wey, rembat mana ada je, abis rajin aku mix and match baju kurung tudung hitam, aku rasa abis stylo pergi class dress-up cam tu ). ok, sambung balik...umur ni, tak layan dah Adidas, Nike semua tu, time ni layan pulak brand-brand obersees sana tu. Zara, Topshop, MNG, Guess and bla bla bla jadi pilihan. ice-cream pun dah tak layan ice-cream dua kupang tu, layan ice-cream BR je , hakikatnya ice-cream dua kupang tu lagi sedap dari BR. see, makin tua makin mahai kita spend money for necessity things in our life. bukan necessity la it more to our needs and wants  yang tinggi sebenarnya. ~ hohmeygoat geleng kepala ramai-ramai okeh

meh kita tengok dari segi education. people start from zero. when there are injection of some money on people, they become expensive!  manusia jadi mahal bila kita ukur manusia tu dari segi level of education. yesh, becuz people was paid based on their skill and knowledge. when person abilities and skill tu rare, maka dia akan dibayar mahal since it difficult to imitate . then manusia juga akan dibayar tinggi if dia tu unique. tengok jerla supermodel Naomi Campbell tu, skin tone color lebih kurang color kuda Qabil Ambak je kan, tapi disebabkan muka dia alien dan oleh sebab hitam itu menawan maka dia jadi unik. so, payment untuk satu show yang dia dapat pun unik  mengalahkan income DR.Rozmey, kenal tak sape dr.rozmey tu. ala jusmate 5 punya towkeh yang rambut dia stylo-lilo abis tu.

kalau nak ikutkan, banyak factor lain yang jadikan manusia tu mahal. so, now is the time to  used our brain to think out of box just to make you expensive ;-))

12 comments:

maCy said...

oh trust me i got none stuff frm those brnded stylo one~ haha


me? a simple girl who want to get married wif a simple guy. org kg! anda mnjadi pilihan! keh2


back to d entry. immmm sooooo eksaited! ade cmment box! buleh bebel2 yehaaaa~


hum2 menarik hentry ni. kira usia ni cm pgunaan otak la kan. makin lama, makin guna makin shining2. macy menolak org kata mkn guna mkn bkarat. bila xguna expose to the air la die karat kn. so mkn guna mkn lama mkn mahal la sebab byk input ek. kan kan jangan gatal geleng kepala. hee


nway, ladybird? mine2! kiko? mcm xde j bju cap tu. keh2. mahal ohhh~

zai said...

macy :

saja taruk comment box bcuz i think entry ni patut org comment. hee

i'm agreee sama you, makin tak guna makin berkarat. esp zai rasa otak sgt berkarat kalau cuti sem lama sangat, otak mcm paralyze ja

baju kiko, ladybird tu dulu zai
recycle kakak punya lah. dapat baju baru kiko time raya-raya ja

panjang comment, i kno u miss my comment box kan kan

ZWAN SABRI said...

stuju ngan statement semaken manusia tua, semakin mahal perbelanjaan hidup dia.. ;)

Whoopz said...

Agreed! Semakin mahal bile semua kena keluar dr poket sendiri.. :p

zai said...

zwan :

tenkiu tenkiu !!!

whoopz :

lama tak nampak, ahha itu mmg la. takkan parents nak support dari kecik sampai besaw kan

ReEnApPLe said...

yup...betul tul!!! barang3 dah semakin mahal.. heheheh
dsebabkan keadaan ekonomi yg makinmrancak...ki3...

zai said...

reenapple :

reen apple ke apple reen ? hee

betui!!!skrg makan abis sikit spend rm10..nnt-nnt kedepan xtahu le bape hinggit harus spend....

cik bunbun said...

yelah bunbun pon rase mahal gak especially lepas habes baca fizik. hahaha. rese macam semalam tak tawu, hari ni dah tawu. eh ehh. maken banyak plak ilmu. hahaha. over taaaak. tapi siyes that's how i feel ^__^

waniemyra said...

dats so true zai..
when people r gettin older, some of them gettin demanding in everything dat they want..
i'm saying this bcoz i felt dat i'm one of themm.
gosh! i need to change myself or else end up with nothing.. haahaha

zai said...

cik bunbun

bagus!! semakin banyak kita baca semakin tebal ilmu di dadahhh.

zai said...

waniey

ko mmg patut berubah.ahhha.rindu nak dengar suara kepochii ko.

waniemyra said...

ceyh.. rindu nk dgr suara ak jew?? ta ikhlas tul ko nie.. eheheh..
hey.. pe mksd ak nie patut berubah? ke arah manakah? hahaahaah..
yg ak tawu ak nie pn kaki shopping gak.. ;p