Sunday, May 8, 2016

It's been a while

Assalamualaikum w.b.t



Writing this post just to say hello 2016!!  Life nowadays are freaking different from the past. We are in adult phase already. My life changed a lot, yes a lot. I managed to finish up my master in Nov 2014. Followed by my engagement on December 2014 with my boyfriend who suddenly appeared in my life when I'm struggling with my studies. And not so long after that, I settled down with my fiance who's now been my husband on 22 May 2015. A day after my reception, I have to reach INTAN Bukit Kiara by 9 am for registration since I have to attend one training with the government before I be able to join the service. So, there is no honeymoon mood for us. But Alhamdullilah, after 10 months of the training, I'm able to sail the journey together with my 290 fellow mates. So now, I happily lived my life with my husband and working with one of the 'Happy Ministry' at Putrajaya. Alhamdullilah Alhamdullilah Alhamdullilah for the 'rezeki' granted by Allah S.W.T. Not to forget, thank you for 'doa' and well wishes of my parents, families, friends and husband that always showers me days and nights throughout my journey. I feel like my life just like a roller coaster that I'm strapped into. It's had it's ups and downs, but it is so worth the ride ;) 



   Photo by APT SYAZWAN , I love his artwork. 



I will update my wedding chores in the next post just because I feel so. haha !



Okay laa, till then and take care.



Monday, May 26, 2014

Masalah tak hafal no plat kereta



Sepatutnya time ni aku patut siapkan thesis, re-arrange the structure, add contents and dah boleh conduct pilot test. Bukannya menaip dalam blog usang yang dah berapa tahun wujud tapi tak pernah-pernah famous macam awal-awal owner die semangat post entry baru. PROCRASTINATION illness is on !

This time around nak story pasal masalah tak hafal no plat kereta. Spesis aku ialah sukar nak hafal no plat kereta. Even kereta tu ialah kereta parents, mak usu, pak usu, pak long mak long, cousins, sibilings, boyfriend, member-member...memang tak kan hafal. 

So, one day tu aku withdraw duit dekat petronas. Bf just dropped by, and die stay dalam kereta. Lepas buat transaction, aku jalan melulu jee masuk dalam kereta. And dalam fikiran aku time tu ialah mana atm Maybank? Manaaa ??? sebab itu memang first intention aku nak transfer duit kot time tu.

Masuk je dalam kereta, the first sentence aku cakap is  " sayang, dekat sini takde Maybank atm ke?". 

But, no respond.

Aku toleh kanan, memang terkejut hooh !. Orang lain lah. Lebih mendung dari bf aku. Cisss Ciss Ciss !!

Apa yang boleh buat time tu, just bagi senyum kambing, say sorry  without looking at him, and terus keluar laju-laju ! 

Tahu tak perasaan time tu ?? Its umpama ko kentut kuat-kuat dekat tempat awam, and semua orang perasan  ko yang buat ledakan tu .Contoh je , aku tak pernah buat. Tak sopan kot perempuan buat macam tu. 

Yang si bf ni pulak, dah gelak kuat-kuat dalam kereta. iskkkkkkkkkk ! Die dari awal dah sedar yang aku salah masuk kereta sebab die nampak aku keluar dari petronas tu melulu je masuk dalam kereta yang sama color, sama model, sama tinted, sama parking dengan spesis kereta aku.


Ni bukan first time, dah banyak kali dah benda ni berlaku dekat aku. Tulah masalah tak hafal no plat kereta.



Till then and take care.





Tuesday, May 20, 2014

Cerita Bibik



Haritu aku pergi makan dekat satu kedai arab di Cyber. Tengah pong-pang-pong-pang makan, aku stop la kejap bagi laluan untuk perut nak menghadam . So, sambil relaxs aku usha la orang sekeliling yang tengah nak cari tempat duduk, yang tengah kusyuk makan, yang tengah borak-borak, tengok waiters jalan kesana-sini. Yea tu memang sifat typical aku, suka memerhati.

Nak dijadikan cerita, meja sebelah aku kosong. Then, adala satu family ni tengah jalan ke-arah meja kosong tu. Satu family ni includes parents, their kids yang aku rasa umur 8-3 tahun macam tu la DAN juga seorang bibik tua.

Tengah parents ni nak terkam meja kosong tu, then ayah family tu baru perasan yang anak kecil dorang tak der dalam group tu. Dia pun rushing pergi cari anak die yang lagi sorang tu. Tapi few minutes after that, budak tu dah jumpa semula. Si bibik ni pula apa lagi, harusla kena marah dengan majikan die depan public.

Based on kejadian bibik dimarah di khalayak ramai, aku rasa tak patut la family tu buat macam tu dekat si bibik ni. Yer, aku tahu parents mesti resah gelisah kalau anak dorang hilang. Tapi, bibik tu dah tua , die tak mampu nak jaga budak lelaki kecik yang active ke-sana sini. Dan tanggungjawab tu aku rasa bukan terletak pada si bibik tu, tapi parents tu. Kenapa tak didukung or dipegang tangan budak tu time keluar kereta ataupun kenapa tak disuruh abang/kakak si budak tu untuk pegang tangan di adik kecil tu.  Jangan la berharap sangat dekat si bibik tu. Si bibik ni pula, dah la kena marah, and then dibiar nya dekat luar restaurant tu. Iskk memang tak berperikemanusian betul.

So, kepada majikan-majikan di Malaysia, tolong lah sedar yang tanggungjawab seorang bibik ada limit nya. Jangan expect bibik boleh buat semua benda at once time. Mereka juga manusia sama seperti anda ya. Korang kena ingat, tugas seorang bibik hanyalah membantu anda untuk tolong apa yang patut bukannya serah bulat-bulat tanggungjawab anda kepada si bibik tu. 



Till then and take care.