Sunday, May 30, 2010

Hello and Goodbye

Sahabat itu pelakon sampingan hidup kita.Hari terasa kosong tanpa gelak-tawa sahabat macam ikan sardin padat dalam tin yang telah dibuang isinya untuk dibuat sandwich. Semangkuk maggi perisa Hot Spicy atau Tom Yam memang pengerat silaturrahim sahabat.Biscuit kering empat segi terasa macam delivery pizza hutt  panas bila adanya insan bergelar sahabat. Bila bersahabat yang paling best bila rasa sugar oh honey honey you are my candy girl dan paling tak best bila rasa masam, masin, pahit, tawar. Normal la tu...
Jari menaip mengikut rentak hati yang kepingin ketemu teman-teman. Ayat-ayat metafora lagi hiperbola terpampang di skrin putih lagi suci selepas otak mengantar signal Rindu Sahabat itu. Maka terjadilah entry Hello and Goodbye...

Watak satu

Meera. Selaku secretary dan juga reminder. Counselor tidak berijazah no.1 aku. Peneman setia ketika makan dan jalan-jalan. Sahabat ketika time beli dan blah.  Teman study selama 30minute, teman tido 2jam. Idea selalu bercanggah tetapi selepas brief explanation baru idea bercantum. Baru berubah image, hopefully kekal insyallah .Kalau degree dapat campus lain, macam mana nak survive ?

Watak Dua
Miken. Raut muka keturunan cina satu bonus. Kadang-kadang orang luar tertipu dek kerana kefasihan bercakap sarawak tetapi awas dia berketurunan Wan negeri Perak. Juga counselor no.2 aku. Selalu support dengan nasihat bernas dan ucapan yang tuntas lengkap segala contoh dek kerana ex-debater skill yang ada. Juga selalu berada di posisi kiri ketika pemanduan kereta manual oleh ku yg tak confident memandu manual, tapi itu dulu sekarang sudah mahir hukhuk..ok Miken, aku try to be cool, not clumsy !!

Watak tiga
Sueraya anak pakcik Safie. Dalam list name attendant class nama dia atas nama aku. Hati lembut sangat dan super sensitive yang tak makan hati sesiapa. Tenang jiwa dan penyabar. Mr.Hairi, game dan dia tak boleh dipisahkan. Mengajar aku untuk jadi lebih sistematik. Juga baru bertukar image bertudung lagi ayu, harap kekal. Peneman tengok filem seram tapi time tido dia paling takut. Dengar bunyi pelik terus ubah tempat tido, pergi toilet pun berteman  ahhaha (Gelak besar besar besar)

Watak empat
MayMay. Aku rindu may2 yang dulu. Hati keras pun lama-lama lembut wey bila imbas kenangan lampau. Lampau macam tolak kereta sewa sebab minyak abis, mcm mana nk dapat harga sewa kereta murah, bonceng motor jumpa pakcik Tempe. Dia juga ustazah kitaorang upss jangan korang nilai dia dari luaran sebab lepas solat, dia yg bagi sesi tazkirah between aku, meera, miken. Penuh dengan petua bila dia start berkata 'Orang Tua-Tua cakap...'. Dia ajar aku study dengan kaedah smart tag, relax . Sorry...

Watak Tambahan
 kiri--> Belang- Jen- Ket- Haikal-Man
Tanpa mereka, tiadalah lah istilah BBQ. Suka berkawan sama dorang. Respect perempuan (mesti korang bangla ???). Mengadu sikit, sudah settle.Cakap saja mau kemana, pasti mau join. Ups, aku pernah angin dengan Haikal, tapi itu sebab hormon tak stabil, api temu api mesti terbakar kan so sorry haikal. Tapi awas, mau buat date dengan mereka-mereka ni mesti kena inform awal 3jam, sebab mereka memerlukan masa untuk taruk blusher, eyeshadow, bedak 3 inci untuk dress up. Panas weh tunggu hampa bersiap!! Mereka2 ni juga pantang bertemu air, tak kira air zamzam, air mata air, air hujan, air terjun, air laut mesti nak berenang katak. Tiap-tiap kali raya, muka-muka dorang mesti terpampang dekat rumah aku sebab itu acara ritual setiap tahun dengan satu tujuan utama untuk tackle kakak aku, wehh dia dah bertunang lah aku cakap.Dan kau takkan ku panggil abg ipar ku..kahkah.Terima kasih juga untuk teh tarik ganja Jitra mari yang superb itu, akan ku introduce kan kepada teman-teman seantero yang lain

semoga berjaya semua..Amin

p/s ada berkenan mana-mana teman zai kat atas, sila hubungi saya dengan kadar yang pantas !

13 comments:

iemaZAIMAH said...

berkenan pd tuan blog la!boleh?aww.aww..sy mnt kt awk ni..ahahahah!

oh honey..sugar sugar..u r my candy girl..make me wanting u..lalalalla~

zai said...

eima : cepatnye comment

nak sis ker? boleh boleh

tu lagu band dulu-dulu nama The Archies-sugar sugar..so sewett lagu neh

maCy said...

gila game upenye cik sue kte.. huhu

zai said...

macy : ha'a..zai ambek game kt die la, tp tak main pun tak sukoo aii

sueraya said...

owh zaizax...
mau nanges oohh yu tulis entry cmni...huhu
miss da old days with yu sahabat....
T_T

zai said...

sue : nah nah lap dengan tissue premier i kasi free ahha sapa tak rindu kenangan wehh

iemaZAIMAH said...

yup2...i know..i learn english by listening to dat song..my olg english teacher suke sgt lgu tu..ahahaha!org siap hafal ouh dlu..ahaha!

Long Haffiz Long Hassan said...

sy#sy!
ko xnk knlkn mereka kt aku ker?

zai said...

iema : hahha, best kan even it consider vintage song, but still enjoy to listen by youth

long : hahha, ko pilih nak yg mana. uishh awek ko nak simpan mana, kang aku report sama dia..sob sobbbs

Dashing Days said...

hahahaha kaedah studi cm smart tag tu mcm mane.aja aku yg pemalas nih pls hehehe

zai said...

Days : study tajuk and sub point 15minute then buat2 paham elaboration sendirik

Pastu tidoq

luv said...

cik zaiii..sedih arr kamo wt cite cm nie..tetibe sume kisah silam keluar dr ingatankuuu

zai said...

luv: ni mesti meera kan kan!!!! haaaahaa saja nak refresh ingatan korang semua..sebab idea ni dpt time aku tgh mop lantai(rajen x?)..pastu tiba2 memory igt kat korang-korang..rinduu :(