Sunday, April 18, 2010

Party Party

alorhaa !! sudah lama tak update  blog, bukan malas tapi memang malas, prefer untuk baca entry blogger lain saja..plus, dah nak final so kepada semua student selamat berperang dengan soalan yg bakal terpampang atas kertas *kawan2 aku, jgn risaw zai tak pegang buku lagi, korang jgn cuak kata aku dah pulun study and busy dengan macam2 program non-formal yg telah dirangka oleh ku dan orang sekeliling.
one of the program tu, is to celebrate my niece birthday party cik Qhaseh yang dah cukup 1 tahun . maka aku menjadi  busy and otak pon messy fikir what suppose should I give for her present, itu pasal la dekat status zai FB, pagi2 lagi dah keluar pergi carnival mall cari hadiah..agak susah la nak cari hadiah for 1 years old kid!! melainkan toys-but I try to escape from giving her toys or clothes since dia dah banyak sangat benda alah tu.so we decide kasi musical books, baby kan suka benda yang colorful, ada music, so buku tu aku rasa boleh attract dia.
actually birthday party ni bukan dibuat special untuk my niece Qhaseh je, but to whole big family yang celebrate birthday starting from February til April , dari tua sampai la cucu yang baru lahir 1 bulan termasuk  sekali. maka, ramai lah makluk yang hadir , maka juga banyak sangat duit perlu melabur untuk beli present. kan aku cakap, bulan april bulan pokai sedunia. tapi, buat macam ne agak okay since semua family boleh gather together kan, secara langsung macam buat family gathering, tambah meriah sikit compared to celebrate sorang-sorang, takda geng nak lawan blow the candle, takda geng nak lawan koyak-koyak wrapping paper, takda geng nak lawan calit cream cake..dot dot dot

back to topic, Party Party ? apa yang best dan perlu ada .. nah aku listkan


0- Bacaan DOA
first thing first, before start event mesti kena ada bacaan doa kan. bukan apa, nak bagi Allah swt berkati perjalanan event tu , dan semoga dipanjangkan usia dorang-dorang yg sambut harijadi pada hari tu

1- Hadiah 
ini memang perkara wajib if ada invitation pergi birthday party. kalau takda, sogan ai nak masuk rumah tuan rumah. macam mana nak kasi hadiah, takda protokal ya kena follow tapi activity bagi hadiah tu mestilah jadi tak syox kalau ko bawak hadiah, ko bagi hadiah, hadiah tuan rumah letak buat hiasan kat atas meja yg memang dah reserved khas utk letak hadiah. so macam mana nak kasi happening? before kasi hadiah, suruh org2 yg bakal dpt hadiah tu cari sendiri hadiah dorang lebih kurang macam treasury hunter  so macam mana nak differentiate kan hadiah tu dengan hadiah orang lain, just dengan pelekat kan sticker or picture, macam untuk si A dia kena cari picture ladybird saja, so dia kena pick only present yang ada picture ladybird, so semestinya upacara pemberian hadiah tu tak bosan.
2- Balloon 
balloon kena ada,barula  nampak sikit aura-aura sambut birthday

3-  Upacara Tiup Lilin
tapi janganla tiup lilin tu sampai tersembur air liur korang, kang nanti orang lain tak lalu nak makan cake sodap tu
4- Cake  
symbolic je, macam aku kata dulu kat entry  boleh tak celebrate birthday tanpa cake ??..cake hanya pameran, makan nya tidak

5- Makan-Makan
ini yang perlu ada if celebrate birthday. semestinya makanan yang ringan2 ehh bukan jajan , just hidang makanan yang easy to prepare macam nak ala-ala western hidang la mini pizza, sosej, salads, french fries, muffin, spaghetti . kalaw nak add -on unsur-unsur jawa hidangla gado-gado, tempe, kalau nak ala-ala chinese style hidang la Pai-T, laicikang, cendol nak ala-ala mamak penang tu, buat la capati, pasembor, tossei  baru marvelous..ha kata 1 Malaysia, mestila tiap2 kaum punya makanan kena ada kan... dan part ni memang menjadi pilihan maktok, mak2 saudara , aunty -aunty sebab sambil makan sambil comment, sambil mintak resepi, tapi balik rumah, hampeh tak buat pon.
6- Game
untuk kasi party tu havoc lagi dgn jerit-jeritan, so mesti kena buat game, takda la birthday party tu just ada activity makan-makan saja, nanti bosan. so buat la game contoh : game sapa buka hadiah paling cepat, game siapa kutip sampah sampai bersih , game siapa kemas hadiah-hadiah  dia dengan kemas  *actually, makcik2 dah penat nak kemas rumah tu pasal yang buat game macam ne, game sapa  makan paling banyak *sebab nak bagi makanan habis cepat , main tembak pistol air etc 


adegan membuka hadiah masing-masing, diri harus bersabar sbb jantung dup-dap nak tgk suprise present, mana taw kot2 dapat berus toilet or cotton bad

envy envy!!  muka masing2 over excited bila dah dapat hadiah, right picture, Qhaseh yg terus tinggal hadiah2 lain bila dapat set baby plate tu, terus dia main ketuk2..
yah, aku selitkan juga muka mokcik neh yang bakal celebrate birthday dia on this 19April..so dear kakak, selamat menyambut hari2 matang yang ke 24 ok

7- Cheese
sesi berposing!! ini activity yang aku paling suka yerla photogenetik photogedik macam aku dan korang memang paling suka part ni kan kan , sebab time nila kita nak snap dan berposing dengan sungguh gedik dengan family, dan juga gambar spontan pon bakal tertangkap juga time neh. tapi kali ni aku jadi photographer tak bertauliah maka picture-picture aku pon kurang. biarlah aku jadi orang disebalik takbir pembikinan filem PARTY PARTY ne sahaja..


so, itu sahaja ya kudapan untuk readers aku yah, ta..taa


eh jup, to Shah, since you sorang je yg xbalik haritu, saya dah upload dengan banyak sekali dekat FB yah.selamat mengklick picture2 dalam facebook dedicated just for U ahhaa poyoo lah, tema baju color hijo memang menjadi !! (tiba-tiba)


- study mode -

13 comments:

fiD said...

memamng planning yg terbek!

Merah Baldu said...

wahh..terase rugi gle xdpt balik.huhuhuh..nvrm..makesure2nd batch plak ek..excited nye cik qhaseh dgn hadiah nye..sgh cantik the green!!superb!!!

Kyuubi_85 said...

wah2.. bestnye dia ni :D

weh, ko dpt tag dr aku. kalau rajin ambik ye :D

theSkycrapper said...

tahniah zai...bagus planning tu..buat jd annual event pun bagus jugak tu..mcm hari raya kan..seronok!..

.sweet-ants. said...

wow meriah giler..budak2 opkos la sker...

i tag u ok...sile copy di blog :)

zaizax said...

fid: agak2 boleh dpt bape star ?

zaizax said...

merah: 2sd batch? wawau please provide me with the double superb present, extraordinary present i wish!!

zaizax said...

kyuubi: yesh, hidup makin gumbira skrg--sumtimes--
tagged? thx..wet tp aku dh bt tagged tu last month, asl ko lmbt sgt neh

zaizax said...

skycrapper:tahniah? mcm menang award lah farid ahha, naseb baik takde ketupat lemang dodoal semua tu, if tak mmg mcm rayer..yeah rayer rayer bila nth, lmbt lgi ahh

zaizax said...

sweet ants: hey, aunty2 nya pon suka, hee birthday party tnpa bdk2 sgtla bosan.hee

F U N F A B U L O S I T Y said...

meriah betul lah zai..
memang bermakna betul party tuu.
bab game tu plak,mmg gempak lah..sebab semua game selamat.pas game tu mesti rumah bersih dan teratur tuu.haha ;D

zaizax said...

funbulosity: hehe, well event planner mesti plan event yg xnyusahkan die..lps abs ja, xdak la penat sangat

Aida Effarina said...

sis, gado-gado tu apa benda eh?

wahh memang happening gilerr laa. best! :D