Tuesday, December 14, 2010

cara hidup kita berbeza, mari makan laddhu cicah sambal belacan, minum pula tea cina.perghh

helloha. sorry for no reason . elee macam la org nanti2 sgt I nk update blog kan. update ke tak update ke sama je. so, nak sedap hati i'll say 'Ini belog diupdate untuk future reference either by my siblings, me even my ex-schoolmate AIN *kasi bold sikit nama ni . see dah kantoi . she so curious to know what ups with my life kan kan Ain. sila angguk Ain !! thanks i'm so appreciate for your pleasure ;-)

breathe in and breathe out. take a deep breathe and release. ok cool .now focus nak type apa. 

while I washing-up all the dirty plate. of coz la dirty plate kan, takkan plate bersih pun ko nak cuci lagi, Bibik jiran sebelah rumah  pun tak buat macam tu. and I was thinking about some sort of issue. cun!!! idea baik datang bagai mencurah-curah sambil main sabun and air sambil berangan-angan. combination of this two element kindly so useful when we are run out of idea. lagipun dah ada orang suruh I update belog. he. so baiklah saya Zai dengan ringan jari menaip entry baru. 

back to right path, human relations. hubungan manusia ada banyak jenis. korang fikir lah. but now I nak focus our relations with other races. sound racist ? chill babehh. entry ni tak sentuh mana-mana sensitivity kaum ya. it universal. 

view yg I suka tengok when we hanged-out either dekat mall, kaki-lima, kopitiam or what-so-ever places suka terserempak dengan those group or geng which consist of different races. which mean dorang berkawan/berlepak/bershopping/belajar/ber-exercise  not only with those from their own race but bangsa lain jugak. nampak sangat coollliooohh macam kulum ais ketul dalam mulut sampai keluar asap woo !! dan untuk nampak coolioo macam dorang,be all smile, thumbs up and  do respect them..That's why lah I suka tengok film Sepet, Talentime, Gubra, Mualaf or mana2 movie involving multi-cultural friendship or relations. and i have one of my friends which he has one Malaysia's family. since his late-father is Chinese convert to Islam so his grandmom  is Chinese. Then, one of his uncle is chinese convert to Indian. so , he do celebrate every single festive in Malaysia lahh. suko den kalau I lahir dalam family tu...confirmla time CNY  i dapat ang pau banyak.

aku juga mahu begitu, punya teman nya  ket India ket Chinese dan lain-lain kokk. ngak mahu hanya berkawan sama-sama kita ajaa..aku jugak mahu temannya dari Indonesia..ahh omong-omong kosong. ehem ehem yer, saya juga ingin mempunyai kawan rapat bukan sahaja dari bangsa melayu tetapi lain-lain. tapi, tak pernah ada peluang okay nak rasa nikmat macam tu.bukan tak bercakap dengan dorang tapi most of my student life and my life  tak banyak involved dengan Chinese, Indian, dayak , kadazan,  student.

time sekolah rendah. area rumah aku tu ada 3 jenis sekolah rendah. sek.keb, sek.tamil, sek.cina . so sekolah aku sek.keb confirmla ramai muka-muka melayu. tapi ada la dalam class aku tu budak lelaki berbangsa Singh. kemain die lilit sanggul atas kepala, rambut dia toksah cakap la panjang mana. tapi time tu tak faham maksud kawan  . yg aku tahu, semua budak dalam class tu aku berkawan. tapi naik darjah 3, aku dah rapat dengan member perempuan ni berbangsa Iban, aku still ingat nama dia beb, Tracy Rozana a/p Elizabeth . mana tak ingat, dia duk sebelah aku time class. serious putih cantik. tapi unfortunately kitaorang kawan kejap je sebab naik darjah 4 i moved to another school. so, our friendship is over just like that. time kecik-kecik mana ada perasaan sedih semua happy. kiranya putus hubungan dengan member pun happy.pindah sekolah baru, arghh lagi la takde muka bangsa-bangsa lain. muka bangsa-bangsa bersatu (PBB) lagi lah susah nak jumpa. berkawanlah aku dengan kaum-kaum melayu.

sekolah menengah. yea dah jumpa muka asing. dekat sek.men , ramai member-member Buddha. yakni Siamese. I prefer nak berkawan dengan Siamese dari chinese student sebab dorang berkelompok. tapi still tegur-tegur la. ada yang muka samseng samseng yg kalau jumpa asyik keluar perkataan Chi-bai chi-bai, ko orang nak cabai kah ?? so, saya lupakan niat mahu berkawan dengan chinese. so berkawanlah dengan Siamese. advantage dorang ni ialah they able to speak very fluently in Bahasa, English, Mandarin, dan juga Thailand. sempatla belajar 2 3 ayat dalam bahasa Thailand. antara ayat yg still ingat daripada banyak-banyak ayat yang belajar ialah : Pai nai (nak pergi mana ? ) mee'auuw (taknak) ma kin khaw (jom makan nasi) mai'bia (takder duit) ..tp ada nahu nahu lah cara nak bercakap pun. orang Thailand kan cakap lembut.

university life. uitm purposely build up to be open for malays and bumiputra student only. peluang nak dpt member non-malay lagi tipis loh. pergi class, balik class, roomate-classmate-groupmate-semua semua lah malays. yer, akhirnya saya sedar saya ialah Melayu. asal melayu maka hidup hari-hari pun melayu. hari-hari makan belacan mesti bau belacan , mana boleh nak bau tossei masam kan.


for the next future. i hope to get along with other races esp bila dah kerja nanti. just wait and see. nanti dah kerja I story lagi.ahahhaha, tu pun kalau blog ni wujud lagi lah. 


so I've got a bit of confession to make - i like to see Chinese guy *blushing blushing, hooops dunt throw your flip flops at me derrrr (o,0)







9 comments:

ZWAN SABRI said...

HAHA.. zwan adala jugak kawan baek daripada kaum India.. Premah ngan Kasthuri.. Sorang Tamil hindu and sorang punjabi kristian.. Pi mana2 mesti skali.. HAHA.. Skang da xtaw da apa crita depa.. huhu..

zai said...

zwan :
kasthuri? sound mcm nama perempuan, girl ka zwan? mesti time sekolah je kan baik, abis2 sekolah memasing lesap hilang.

maCy said...

nak macy ke nk cnese guy? cpt! ;p

zai said...

nak macy as my blogges fren.nk chinese guy for my soul fren.kahakahahahha. woi berangan lebih kau zai

ely bujosh said...

assalam...darling,salam ziarah =)

zai said...

hai ely, thanks 4 visit dear

asyikin_rahim =) said...

rendu kat nut ngn chin kan! hukhukhukk

Syida Shukor said...

good entry zai ! i dulu masa sekolah rendah je ada kawan lain bangsa . masuk sekolah menengah which is half sekolah agama , memang tak jumpa lain bangsa except cikgu2 . then bila masuk debate baru jumpa dengan budak2 bangsa lain and sekolah lain .

sekarang kat uni , i rapat dengan sorang sabahan and she's nice . (:

zai said...

ekin :

ha'a...dorang hilang sepi terus!

syida :

syida, u mesti dah terer speaking sabahan ni kan..