Friday, September 17, 2010

close to nature - part 1

hye, assalamualaikum
sudah genap seminggu tinggalkan blog. kesian blog ni raya sengsorang. tapi naseb baik adanya insan seperti kyuubi yang tak balik raya. boleh juga dia berkawan. ahhha

hari ni, makanya sudah genap seminggu kita menyambut hari raya aidilfitri, maka, kepada sesiapa yang berpuasa enam starting from second syawal, dah boleh raya harini. wua. raya raya raya.

bercakap pasal raya, conclusion and observation telah dibuat, dan ramai mengatakan raya tahun ni kurang umpppp (aku vote untuk statement ini !! ) dan aku salah seorang mangsanya yang telah terasa mood tidak happening since raya kedua.

Disebabkan cuti ialah 2 minggu, maka aku sengsoranglah yang berada dirumah menyambut baki-baki raya. memandangkan orang lain semuanya busy, manage hal masing-masing, oleh itu terasa sikit kesunyian. so, jangan heranlah nampak nick duffzayna dekat YM tu selalu on9, dan juga jangan heran tengok dekat FB, aku rancak membalas comment, mengoment, dan selalu mengupdate status. Janggal gitu.

Oleh sebab terlalu bosan, sebab memang ditinggalkan, so saya rasa flora&fauna boleh jadi pengubat. Ditambah pula mata yang makin hari makin kelabu sebab menghadap laptop 12hours je, so sesuai sangatlah pergi tengok benda-benda hijau. So, i'm decide to go to Gunung Jerai yang tak pernah aku pergi sepanjang bergelar rakyat jelata negeri Kedah. murka sultan kedah ada rakyat macam ni. Pergi dengan saper ? dengan bodyguard zai. My cousins, my blood sister and me ! enough, cukup 1 kereta..

so lets me story-mory with you guys, If u feel bored, then just click at the (X) button. hee

early morning, I asked permission from my parents. Biasa la, nak jadi anak solehah harus mintak kebenaran. selalunya akan inform mak dulu before keluar, then after mak inform dekat ayah, ayah kasi green light baru boleh tekan minyak. if ayah kasi red light, maka mak pun kasi feedback yellow light, tanda confuse nak stop ka nak jalan terus. Lupa nak cakap, actually, I plan nak pergi Gunung Jerai last minute. Bangun-bangun pagi, on9 FB, tiba-tiba terdetik hati nak kesitu. Then, roger-roger sama my cousins, then set! plan jadi.

tapi, dah set semua cun-cun, belum habaq dekat parents lagi. tunggu punya tunggu depa balik dari pasar, lastly baru balik. My mak tanya ni nak pergi mana pagi-pagi buta yang tak berapa nak buta sangatla sebab dah pukul 8 something. Then, senyum senyum cakap. Tapiiiiiii.....my mak cakap, uish tempat macam tu takyah pergi la. keras, bahaya, banyak case orang hilang, kena sorok bunian la,balik tu kena sampuk la bla bla bla and she start buka cerita yang scary-scary just to makesure i change my mind. tiba-tiba, suara ayah pulak nyibuk nak kacau daun, tempat macam tu pun nak p ka ? ada apa la sangat dekat situ and blah blah blah...dorang bagi macam2 alasan just because dorang ada plan lain, plan yang totally kitaorang tak mau involved, tak masuk dengan jiwa REMAJA,extreme lagi suka cabaran ni. Lepas dengar statement my parents, terus jadi sebak. Saya sensitive ok (pengakuan berani iklas ), mudah touching touching. Yerla kalau parents larang kita pergi satu-satu tempat, bila kita pergi juga without their permission, if something bad happen, macam mana ?...(itu pasal kalau keluar mana-mana better takyah inform dorang,aku selalu buat, dah pergi baru cerita hahah)

muka dah habis frust dah ni. then one of my sis yang tak ikut cakap, p la mintak permission dekat ayah sekali lagi, mintak baik-baik. then aku yang bongsu ni jadi mangsa, kena buat muka simpati tanya mak. eh siap nangis-nangis taw  (aku termenangis sebab aku rasa hari-hari sebelum ni yang sangat bosan, without my friends, siblings, of course sebab rumah yang sunyi itu, i need some attention, cewahhh gedic je). menangis and tunjuk muka simpati, maka my parents pun lembut hati, makanya lampu hijau diberi.wohooo tidak sia-sia air mata daku...begitulah kisahnya.

move-on to my plan..Gunung Jerai here we come to you babeh ! To be continue...next entry.

 
Itu Pulau Bidan. or local people call it as Pulau mayat, cuz nampak mcm jenazah perempuan pregnant , tapi iye betul.


8 comments:

BalqisShafiqa said...

Selamat hari raya, Kak Zai. :D

lama blog-blog semua sepi.
tuannya beraya.

iQaChumel said...

phewitt...
eh eh..pulau tu kat mana..?
bwk iqa pls.. :p
erk..memang nampak cm mayat la..

zai said...

Balqis :

Selamat Balqis
a'a, tapi ramai juga yg update blog even raya.semangat dorang

iQachumel :

phewitt balik...
pulau tu, dekat area-area Yan, Kedah. actually dia ada jambatan nakg situ, tapi just bcoz of mat rempit selalu kaco jalan tu, so dorang tutup..zai pun xpenah pegi

Aida Effarina said...

eh sis, kena nangis dulu eh? setuju dgn statement, nak pegi mana2 tak payah inform, bila dah pegi baru story kat parents. haha jahat taakkk? =p

maCy said...

blog u cun. i tergoda. hee



i da nengok2 pic. haha

iemaZAIMAH said...

hai.

saya raya 3 hari je.

bye.

zai said...

Aida :

i tertouching sebab dah siap2 then mak tak bagi pergi sebab dia ingat sis ngn kakak jer nak pergi. so dia xbgla sebab ktorg pompuan.lagi satu, termenangis sebab sebab sebab....tersentuh...ahahahahha

macy :

gatal macy.
u tengok pic ai, u kutuk kutuk kutuk woo

iema :

3hari tu, raya juga. oh lupa kesian cuti kejap..ahhaa

bai

Kyuubi_85 said...

ko x kesian aku x balik? hahaha