Wednesday, April 28, 2010

Fairy Eyes

my friends even me always said " I want to look gorgeous..macam ne
with the sparkling eyes, who can attract people to keep watching us twice !
but kan Asian people 99.99% anak mata color hitam
so, how to have a pair of sexy eyes just like minah-minah salleh tu
no worry, kan contact lens ada,  bukan saja can transform you to look just like them, but able to help orang yg bermata sepet tapi nak mata besar, or orang yg bermata besar tapi nak kecik. boleh juga tolong people yg ada masalah rabun pergi class, pergi shooping, date ker and whatsoever keluar rumah without their glasses , and yg penting sekali, to perempuan yg pakai tudung, lepas ne takde la tudung senget2 rambut terkeluar macam akar pokok kat tepi2 tudung tu.tapi tolongla rakyat malaysia yang bermuka ASIAN sejati, jangan pakai lens color turquoise memang hodoh wey..aku bercakap based on my experince okk. lelaki pakai lens tak pelik okay !!

just to sharing...
aku start pakai lens umor 18, gedik sebab most of my friends pakai lens.first time pakai mak bapak nangeh macam orang frust bercinta dengan anak kucing 6 tahun, then hidung merah dok tenyeh kalah orang dapat flu 1 bulan. tambah, my fren dok buat lawak, yg nak tergelak2 so susah nak concentrate. dah satu hal nak pakai susah, satu hal lagi dah lama pakai takkan tak buang kan. huh ne saat-saat genting bila nak buang. aku mintak tolong member aku buangkan sebab aku tak boleh betul  nak sentuh mata aku tu. mata asyik kejip2 je, aku dah cuak, sebab mata dah start merah menyala. yerla 1st time pakai kan, mestila takot effect mata. aku pon kecoh-kecoh nak pergi clinic nak buang lens aku tu, lastly tak pergi pon, my friend paksa juga  buang-- pooyoo betul ketika tu--tapi sekarang dah selalu pakai, dah biasa..tido pon pakai even tak digalakkan , sila jangan ikut yah

apa yang perlu buat before and after pakai lens ?
1- kepada siapa2 yang rabun, please get advice dulu sebab if power korang tinggi ade specific lens dorang buat and semestinya mahal sikit dari yang biasa. kepada yang tak rabun, tapi nak pakai, sila terus beli tanpa ragu-ragu
2- sebelum pakai, please and please make sure jari kamo bersih kang nanti kotor lens tu, so bendasing pon bakal bertakhta dalam mata kamo, then nanti kuman2 tu pon bakal merebak dan menjajah setiap inci mata kamo, and lastly boleh buat mata kamo makin rabun and sakit2
3- rub each side of the lens for 10second guna air dia, jangan guna air paip pulak pastu rinse each side for 5 second then boleh pakai
4- masa nak pakai, kalo mata sepet, sila luaskan bukaan mata kamo seperti terkejut tengok monyet pakai  red polka dot skirt dengan wedges 5 inchi color purple !!
5- dah pakai tu, jangan exceed limitation hour pulak. if daily lens boleh pakai only 24 hours.  doc cakap tiap-tiap 2 jam kena buang, nak kasi lens tu tak kering.
6- nak remove lenses tu, wash and dry our hands, rub sekali lagi nak kasi cuci pastu boleh rendam lens tu dalam contact lens case dengan air dia for minimum 6 hours.
I do used this product , other product pon ok, lebih kurang sama saja function dia
   
tapi, awas yah, contact lens hanya tercipta untuk orang-orang yg very2 hygienic sahaja ok. siapa-siapa yg malas, are not encourage !! kang nanti effect mata .


15 comments:

cik bunbun said...

oh tidakk.
baru ingat nak pakai lens.
tapi ku pemalas.
hahaha!
cemane tu sis?;)

sasha* said...

i teringin sgt nk pakai tp takut hehe.saje nk try ubah sikit the way i look kn tp tulah.i ni tradisional punya org heee

NichKhun said...

aaa takot la nak pakai lens..
hjahahaha

ziqzulkifli said...

thankx 4 da advice zai...hehehe

maCy said...

takot ar na pakai lens..wuwuwu

bdw, mate i kaler cokelat~ lalala

tp choc gelap la..

tade ar mcm omputeh.. kikh3


p/s : dear, xmo tukar setting cmment kpd pop-up window ke? easier, ley kumen smbil2 bce entry laen~

theSkycrapper said...

Teringin nk pkai yang kaler putih..so, mata semua putih..yuhuuu!...

zaizax said...

c.bunbun :pemalas obatnya ko tok sah pakai, ahha2x tapi xsusah sgt pon pakai dia


shasha :mmg if pakai lens, ubah trus muka, yg muko jawo pon trus jadi pan-asian ahha

nichkhun : tak yah takot2..mula2 ja over takut, nnt lama2 pakai..ko ambek benda ne hal remeh-temeh je

zaizax said...

haziq: he2x idea ne dtg lepas baca status FB kamo lah..yg i comment2 tu

macy: mostly melayu mata nya ngak hitam pekat, tapi coklet, either coklet gelap or cair coklet..haa2x mata2 malaysian pon lawa seh..ok ok ai dah tukar, demi-moore he3x

skyscrapper : wooo, tu mlm2 buleh jadi langsuir kaco orang farid, orang toleeh je terus lari, bknye puji handsome ahha

Syida Shukor said...

i nak pakai lens tapi macam mengada2 ja i nak pakai pulak kan hehe

Aida Effarina said...

i'm not allowed to wear cntact lens. my mom tak bagi.. (o.0) huhuu

sis pakai just for fun or memang rabun eh?

zaizax said...

syida : haha, sekali sekala syida, ubah style, sekali pakai mesti nak lagi nak lagi

aida: lor your mum xkasi? why, for fun!!!sis selalu dpt sponsor lens he2x

sueraya said...

yeah....cnct lens utk org yg taw jg kebersihan je eh...just like miss clean...hahahah:)

zaizax said...

sue: macam kamo :P

Dashing Days said...

pakai lens kaler grey..heheh sbb mate i dh chocolate muahahaha...tp kejap je la tahan sebab buah ati ckp muke aku nmpk pelik..terus dh xpakai.lgpon xselesa la..huuuu pakai nak melawa mmg cmtu hee

zaizax said...

days : ha'a, if lens color pakai mmg kureng selesa pon, tmbh2 if pakai for the long journey mmg xsesuaii