Monday, March 8, 2010

Korang nampak tak ?



the idea come when I've suffer to find my pen-drive  !!


Are you the type of person who loses or misplaces things every now and then? zai answer : YES !!
Is your morning rituals include finding the keys, wallet, pens, phone, and so forth? zai answer : SOMETIMES !!
If you are thinking that you are suffering from a memory gap, you are not. 
Stay composed and withdraw from worrying. 
Reflect what has transpired last night until this morning and attempt as much as possible to remember every detail. Sooner, you'll be able to find those missing pieces. 
it work for me, because I've experienced it so many time for my 21 years of my  life. ahhhaa


last two week, I've forgot where did i put my phone, then lucky one of guys give back my phone, and he said i left it in the blazer during class photo session  !! fuishhh..selamat


plus, i misplaced my pencil case on the same time (actually pencil case kesayangan yg dah berbakti dekat aku since form 2 sampai hari dia hilang, 2010, dah 8 tahun ok) , zai nyayokk (hilang ingatan)...o yeahh on the same day one blogger name anoz, he make special entry about pencil case . please read cuz its damn funny -- tolong jgn perasan --


and today, it happen again !!
zai misplace her hot pen-drive !!
 
even it just a pen-drive, where i can get it easily anywhere with the low price, it still LUXURY !! luxury because of one folder name POVERTY-RESEARCH, make it so valuable for me. second reason , this is not the first time i lost my pen-drive , it happen to me too many time !! it so wasteful to keep buying the same stuff  owkehhh !!


---------------------------------------------------------------------------------------


alkisah,
aku tercari-cari pendrive yg baru je aku beli last two days. sebab aku rasa, b4 pergi class, aku ada taruk atas meja study, dekat laptop. dengan masa yg jeles kat aku, aku pon rushing-rushing pergi class. then balik class tu, aku lupa jup pasal pendrive tu. after maghrib, my friends nak update info pasal research yg kiteorg kena buat since last sem. aku pon terkinja-kinja carik la pen-drive aku yg baru beli tu.


cari punya cari, semua tempat aku dah geledah, aku dah xda idea dekat mana aku letak, so im take a break, just relax and try to refresh back what I've done for the whole day starting from morning till evening. next second,  aku baru teringat, aku ada buang sampah, sebab siang tadi aku ada buat  HARI CLEARANCE BILIK SEDUNIA .


aku dengan jijik hati pergi balik kat tong-sampah besar color hitam tu. aku rasa macam terbuang dalam tong tu, then aku tengok tong sampah tu, yerk yerk yerkkk...nak geledahh isi dalam tong sampah tu ke taknak, kalau taknak kau hilang semua info pasal research tu..adohhh, no choice, I've too !! yuck yuckk yuckkkk


mission start ! dengan memakai glove aku pon dengan muka sedeh + geli + terharu + terpukau + cool, terus je mengali-gali isi-isi dalam tu..arghhh can you  imagine that ?? orang lalu je, tanya " zai buat ape tu, sambil muka tersengeh2, ohh zai cari pen-drive terbuang dalam tong-sampah besar ne " ..aku rasa dah macam dalam film " SLUMDOG MILLIONAIRE " , orang miskin mencari-cari barang2 terpakai, sisa-sisa makanan dalam timbunan sampah yang macam-macam ada tu..
ok sekarang i know the feeling being slumdog !! ehh, cup cup cerita tu best, rugi ooo if tak tengok.


lastly, after penat memerah keringat mencari sesuap pen-drive, aku dapat jugak. akhirnyaa!!
dah dapat, nasib baik la pen-drive tu still ok condition nya, tp agak busuk busuukkk!
then , aku macam ahli forensic , mencuci pen-drive tu dengan penuh hemat, cermat takot air masok dalam cip tu .oh yea, aku pakai softlan untuk mengembalikan kesegaran pen-drive aku tu..


the lesson i got today.. zai, please be alert where you have put all your stuff. So arrange your things in a manner that it should be next time k


so, kamo juga mesti selalu misplace barang-barang korang kan even benda yg leceh. AM I RIGHT ?

16 comments:

theSkycrapper said...

right..keep everything organized..will help u a lot..

FaTiN said...

zai letak softlan nak hilangkan bau? boleh byg la betapa wanginya pendrive itu haha

iema_z said...

tahniah jumpe balik pen-drive tu!jgn misplace lg ye sis =)

sayaBerd said...

ceh brape hari ko xbasoh pendrive tu?
pemalas la kamoo
ekeke

zaizax said...

skycrapper : aha, it rite !

fatin : ahha, yela dh pen-drive tu busuk, so taruk la softlan..wangi-wangi

iema : terima kasih atas kejayaan zai

berd : ko selalu cuci pen-drive ker? over rajen la pulak ko ne

Merah Baldu said...

"kamu ni cik zai..semua benda nk ilang...nsb bek........................(sila continue"
pnjm ayat mum jap(some words need to change)hehe..

joegrimjow said...

tadi kemas bilik dengan bersungguh2
hoho#
bilik da ok da
;)

Aida Effarina said...

waa tabik springg dgn kesungguhan sis dok carik balik pendrive tu. ;p
next time be alert kay.. jgn dok igt sy je! hehee :D

Dashing Days said...

days always like u zai..smpai satu tahap jadi menyesal tak jadi saintis..sebab kalo jadi saintis aku plan nak cipta menda yang leh kesan barang hilang tu...and letak cip kat sume barang aku..hehe..kalo ade lebih leh bagi kamu huhuhuh
tapi syg..jadi cikgu je akhirnye heee

joegrimjow said...

eh
da ada link
thx ya
;)

keep blogging

jgn lupe update2

Syida Shukor said...

hehe , lain kali , letak kat dalam satu tempat . macam beg ke , nanti nak cari senang (:

*lama tak ke sini ! ((:

Merah Baldu said...

zai suka ltk brg merata tempat..sila admit cik zai

zaizax said...

merah : yes, I'm admit it! clumsy doe

joe : kemas bilik? gud ! sumtime we need to re-arrange back our stuff, utk cari mood juga. my pleasure to link others blog..hee

aida : tuh la, aida ne pakai ilmu ape la, asyik teringat kat dia ja, smpei pen-drive hilang dlm tong sampah pon sanggup cari balik

days :haha, buat cip ehh?hehehe kamo lawak days-nasib baek xjadi saintis, kalo tak mesti days nak jual cip tu, bukannye nak bagi free kat zai- xpee cikgu tu pekerjaan mulia

syida : hee, betoi betoi kena taruk dlm beg, but how if beg tu pon hilang..heee

joegrimjow said...

aik
xudpdate lagi
hehe

aNoZ said...

ishh.. letak la kat tmpt yg sepatutnya. ape la zai ni. huhu... terabur. mcm mana nak jadi isteri org? haha

zaizax said...

joe : sabaw sabaw

anoz : bkn terabur, dh abis kemas then benda tu trus buang buang, sampei pen-drive pon buang gakk