Monday, March 15, 2010

Iklan Tu..

drive as usual,
sambil drive mesti kena borak-borak, 
Sebab im not the hired driver or taxi driver or what so ever..
bercakap benda yang berilmiah sambil disulami benda-benda yang  tidak berilmiah tapi benda yang tak berilmiah tu 9.9% dari 10%....
if drive mesti mata ne tak boleh asyik tengok depan je kan..
mesti tengok apa yg ada kiri kanan depan belakang...
dekat highway utara-selatan and to be more specific dekat Seberang Prai.. 
punya la dok merapu cakap-cakap dengan kawan-kawan..
tiba-tiba je mata ne ternampak board advertisement at left side of mine..
i said  " ehh, tengok iklan tu...besar gaban "
anak mata terus jadi kecik..
Read and try to understand what the board try to deliver from that advertisement..
quite interesting..spontaneous I'm laughed..
unexpected !!
Normally, company will advertise something yang colorful, fun,ade perempuan sexy ker cute ker and yet company profit...
but this one still consider as colorful tapi, ada maksud tersirat..
iklan tu stated ..

" SYARIKAT KAMI MENYEDIAKAN PACKAGE LENGKAP TERMASUK PERSIAPAN KAPAN UNTUK JENAZAH LELAKI DAN PEREMPUAN, MANDI JENAZAH, PENGKEBUMIAN DAN ETC..SILA LAYARI WEBSITE RASMI KAMI DI ..
www.e-jenazah.com  
(not really sure, but what i still remember is word e-jenazah )

memang strategik betul board iklan tu taruk tepi highway.. mengingatkan pemandu2 nya supaya tak drive melampaui 110km/sj...mengingatkan pemandu2 yang ada niat nak buat benda yang kurang baik..dan juga mengingatkan juga kita pada KEMATIAN, itu yang penting !!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
we said we love allah swt as the creator, and nabi muhammad as the messenger of allah, but did we obey what our religion asked ?

to be frank, since dah tak belajar subject agama, aku pon rasa yang ilmu agama aku makin nyah dari hidup aku > >im not ashamed to admit it << nak dengar ceramah agama? lagila terasa malas. tapi bila ada je event apa-apa boleh pulak mood rajin tu ada.nak dengar lagu-lagu nasyid or sumthing yang memuji2 kebesaran ALLAH SWT ? uish nanti orang cakap tak uptodate pulak,haa layan jela lagu omputeh yang merapu tu kononye Im speak like britishh, nak tengok orang mengaji dekat astro oasis tu ptg2, umm baik layan mtv je, tengok video clip omputeh lagi best, nak baca al-quran?oh..ini zai practice even malas, paksa diri jugak sebab ustazah,ustaz ,mak penah pesan at least baca 2 baris ayat pon takpe, janji kita buka al-quran tu, tumpang ayat-ayat dalam al-quran tu masih ade sebelum ayat-ayat tu  semakin hari semakin pudar, dan terus takda, which means hari khiamat makin dekat. 
setan bertanduk berapakah yang menguasai aku dan manusia seangkatan dengan aku ne? adakah kamo juga macam aku.. i wish nope


So to avoid my problem become worse,lately zai banyak jln2 baca blog-blog islamic, sebab dorang ziarah blog MAINAMEZAI, so i hit them back ..and salah satu dari blog-blog tu is my close friend itself  sue..tiba2 ja dia buat entry pasal tanda-tanda kematian, uishh meremang kening guer baca, sue kenapa buat entry pasal tu, insaf guer insaff..eh tapi insaf sekejap je, lepas tu still buat benda yang ditegah.manusia biasa la kan..memang macam tu, melainkan benda tu dah betul2 jadi barula nak taubat nasuha.


after baca entry diorang2 umm macam ada jugakk naluri keinsafan. hey siapa kat sini rasa tak insaf kalau terbaca benda-benda macam tu, tell me ? even tak 120% rasa tak insaf, at least akan ada juga 100% insaf dalam diri tu, betul tak ?

so, my own view is mati itu pasti, cuma masa dan keaadan jer yang kita tak tahu. Apabila ditetapkan waktu kematian seseorang, ia tidak akan tertunda atau dicepatkan walaupun sesaat...so marilah kita saling ingat-mengingati antara satu sama lain, yerr

May Allah have mercy on us & bless us with His maghfirah.

Ya Latif, ultufbina Ya Allah. La aqwa a’lannaril jahim… Irhamna, Ya Allah, Ya Arhamarrahimin.

15 comments:

sayaBerd said...

oit. tido la weh.

oo skang da stat tgk blog islamic.
blog ustak pon islamic gak tu.

wakaka

Kyuubi_85 said...

bagusla zai.. bersedia sblm apa-apa jadi dgn kita.. sebenarnya hidup kita ni sgt rapuh. Kematian tu boleh dtg bila2 seperti pencuri yang kita tidak tahu bila dia akan dtg mencuri kat rumah kita..

Jgn ikut mcm c berd tu... wakakaka

Syida Shukor said...

terasa insaf baca entry ni (:

theSkycrapper said...

insaf juga..thnxs..

Aida Effarina said...

awat sis tak capture advertisement signboard tu? hehee :D

sueraya said...

zai...i trasa insaf jugak!
mari kita menuju kebenaran dr terpesong jauh...jauh sgt.....:(

zaizax said...

berd : yela yela aku dh tido ne, blog ko mmg islamic gilakk, aku nak bace blog ko mesti kene mengucap panjang dulu

kyuubi : pencuri yg xkan kene hukum hee

syida : ahha, yerla sebelum2 ne entry zai totally merapu, kali ne kita insaf pulak eh

skycrapper : most welcome ! tolong igtkan je

aida : ala, sis yg drive so xsempat nak capture iklan tu

zaizax said...

sue : mari mari !! hee, ehh mmg jln kat uitm ne bengkang bengkok la sue, xde yg straight.

maCy said...

bagus tu zai.. maC nanti nak cadangkan nuffnang wt iklan tu plak.. pastu kite same-same click.. bru byk kesedaran.. huhu :)

iema_z said...

suke gile itu iklan!haha!

miss lolly a.k.a luvfareda said...

hurm.

suke bace mende2 gini. dapat nilai diri.

aNoZ said...

thnx for the sharing. jazzaklillah

joegrimjow said...

org yg paling cerdik adalah yang selalu ingatkan mati

zaizax said...

macy : akan dicadangkan

eima : ahha, sis suka jugak !

misslolly : betul, mukadimah diri

anoz : sama-sama

joe : cerdik sebab masih ingat dan masih boleh pikif pasal mati

si para para said...

aduhh..hmm kita sekarang semakin jauh..(kita itu untuk diri saya)
macam memandu sebuah kereta...tersalah jalan..tapi di teruskan jugak..bayangkan..betapa jauhnya...jalan U turn banyak..kadang kadang kita buat U turn..tapi last ikut jalan salah lagi..dalam sedar atau tak... semoga kerata yg kit pandu ni tak rosak di tengah jalan yang jauh dari orang ramai yg berhati mulia..