Tuesday, October 17, 2017

IBU MENGANDUNG BOLEH CABUT GIGI

Assalamualaikum you all,





Hye I'm back and this time around, I've been busy baking my little muffin in my tummy! Alhamdullilah.


So, talking about my pregnancy journey so far, everything went well except for  my teeth! I normally have a great teeth and never had any issues so i'm guessing it is something related with pregnancy things. Ramai orang cakap kalsium ibu ditarik oleh baby dalam perut la, that why ibu mengandung akan rasa sakit gigi ataupun sebab lain ibu kurang minum susu.


Based on my experienced, waktu first and second trimester tu, aku memang rasa sakit gigi yang melampau-lampau lah. Sakit tu akan datang waktu malam atau awal-awal pagi. Mula-mula memang aku layan kan je sakit gigi tu sebab orang cakap ibu mengandung tak boleh cabut gigi!!


Haa, tudia aku pegang kata-kata orang cakap tu sampai la one night tu, sakit gigi tu datang menyerang dalam skala 10/10. Sampai menangis-nangis aku merayu dekat husband cakap sakit gigi even nak tengok TV atau dengar orang bercakap pun aku tak boleh. Eventhough aku tahu, my husband can't do anything pun!  So dudukla aku meratapi gigi yang sakit berdenyut-denyut dalam kegelapan malam sampai  tertidur. Nak tidur pun bukan senang weh, menangis lagi!


Esok pagi tu, aku nekad nak jumpa doctor gigi! 


Dekat Klinik tu, before jumpa dentist, nurse akan ambil tekanan darah just to make sure bacaan darah tu tak terlalu tinggi atau tak terlalu rendah. Lepas dah ambik tekanan darah, barula akan jumpa doktor. Tapiii sebelum tu, nurse akan tanya lah usia kandungan kita berapa. Sebabnya tempoh selamat untuk ibu mengandung nak dapatkan sebarang rawatan gigi adalah bila usia kandungan di antara 4 - 6 bulan. Alhamdullilah, waktu tu my pregnancy dah masuk 6 bulan. Selamat!


Then bila jumpa dentist, dia pun akan check keadaan gigi kite. Untuk makluman, gigi aku sakit sebab dah berlubang weh dan lubang tu memang dah kronik sangat. So, he said my teeth can't be fixed anymore and the best solution is to remove it. I is redho buat la apa-apa je as long as sakit gigi tu hilang. Dalam tempoh tak sampai 5 minutes pun, the Chinese doctor tu dah selamat cabut gigi aku. Laju betul doktor ni buat and tak rasa sakit langsung. Lepas cabut gigi tu, ya Allah rasa happy sangat sebab sakit gigi yang menyerang tu dah hilang in the blink of an eyes woww! (untuk makluman, hari aku pergi check gigi tu, memang dah tak rasa sakit gigi. magic kan)


so, conclusion to my story is if you want to do anything during your pregnancy period, please get an advise from the expertise and don't hold it until it getting worst. So, untuk ibu mengandung di luar sana, kalau rasa sakit gigi yang amat sila lah berjumpa dentist dan jangan asyik dengar orang sekeliling bercakap. Yang sakit you yourself, bukan orang sekeliling you tau. Dan satu lagi, jangan lupa ambil supplement tambahan especially kalsium. 


by the way, aku pergi klinik kerajaan dan Alhamdullilah I received a good service from the staff without any charges:)

1 comment:

Eyma Balkish said...

Alhamdulillah..semuanya selamat..memang takut sangat kalau sakit gigi...