people here always get confius which is rojak and which is pasembur or in north area call it pasemboq. kalau cakap dengan member-member dari selatan mostly, bila cakap nak makan rojak mesti dorang akan imagine pasemboq. pasemboq and rojak is two different dishes. izit dishes ? pasemboq punya ingredients basically ada cucumber, celeriac, taucu, ketam, potatoes, instant sea-food, cucur udang etc plus dengan kuah sambal yang spicy! dan rojak of course la ingredients dia buah-buahan and kuah color hitam tu. tapi kalau nak consider in term of health, rojak is much better than pasemboq sebab dia guna raw vege without fried. kalau pasemboq dorang fried semua ingredients dia kecuali vege. dan yang pasti juga pasemboq dekat sini tak sedap macam dekat Penang. so far, Penang's pasemboq yang paling okay sekali. haishh. actually lapaq pasemboq padang kota ni. Tak sabaq nak tunggu next week, cuti mid term, balik rumah, makan pasemboq Penang.
banyak pilihan, rambang mata nak pilih. ikut nafsu memang hancus |
ini baru the real rojak |
harap clear nah...